läs och lär


Fem mål mat om dagen

En tonåring ska i stort sett äta samma mat som en vuxen. Det innebär att han eller hon behöver tre ordentliga mål mat om dagen (frukost, lunch och middag) och två mellanmål. Variera vitt bröd, pasta och ris med fullkornsvarianter ibland. Välj magra varianter av mjölk, grädde, ost och korv för att hålla ner intaget av det "hårda", onyttiga fettet. Välj lättmargarin på smörgåsen och olja eller flytande margarin i matlagningen. Pojkar och flickor i tonåren som sportar och har stor aptit behöver också extra mängder med bröd, potatis, gröt och flingor.

Frukost

De tonåringar som äter en ordentlig frukost äter ofta en ordentlig skollunch. Därför är det viktigt att se till att ditt barn inte hoppar över frukosten. De som äter frukost får också lättare att koncentrera sig och arbeta under skoldagen. En riktigt bra frukost byggs upp av de tre byggstenarna bröd/gröt/flingor plus mjölkprodukt samt frukt/grönsak. En bra frukost kan bestå av gröt, mjölk, en till två smörgåsar och någon frukt eller grönsak. Tycker din tonåring inte om gröt kan du i stället köpa hem fil och müsli eller något liknande. Har tonåringen svårt att äta tidigt på morgonen kan du skicka med en smörgås och en frukt.

Tips för bättre matvanor

  • Titta efter nyckelhålsmärkta produkter i butiken. De är både fiberrika och fettsnåla.
  • Lär ditt barn att äta sunt och regelbundet. Börja med att servera maten upplagd på tallriken enligt tallriksmodellen. Då utvecklar barnet en känsla för vad som är en bra portion och vänjer sig vid att äta mycket grönsaker.
  • Satsa på att ha god och nyttig mat hemma i veckorna. Undvik kakor och andra sötsaker. Satsa i stället på nyttigt bröd, frukt och grönsaker. Att ha ett stort fat med olika frukter framme är trevligt och inbjudande.
  • Dra nytta av din tonårings intresse för utseendet och förklara att det bästa sättet att hålla sig snygg och fräsch är att äta sunt och regelbundet samt att röra på sig. Bantar man förlorar man mest vätska och när man börjar äta normalt igen riskerar vikten att öka till ännu mer än innan.
  • Det finns ingen förbjuden mat. Skilj mellan vardagsmat och sällanmat. Din tonåring kan få unna sig någonting gott eller onyttigt ibland. Begränsa det till "lördagsgodis" och tänk på att ha rimliga portionsstorlekar av godis, läsk och bakverk.
  • Skapa matglädje genom att variera maten och pröva nya rätter. Utländsk mat är en smakupplevelse och innehåller ofta mer grönsaker än klassisk svensk husmanskost. Pröva även att laga vegetarisk mat med proteinrika alternativ (baljväxter). Man måste inte vara vegetarian för att äta vegetariskt.
  • Satsa på lättlagad mat i veckorna om du har ont om tid. Färdigrätter kan bli en bra måltid om du kompletterar med grönsaker, frukt och bröd. Tänk på att de ofta är salta och ger fel sorts fett, "hårt" fett.


PUSS & KRAM

Kommentarer
Postat av: sanna

Vilket bra inlägg!! Har du suttit och skrivit allt det ;) hehe

2010-11-30 @ 21:32:05
URL: http://sannajosefine.blogg.se/
Postat av: sanna

förresten frukosten såg riktigt gooood ut!! Nu vill jag ha frukost!!

2010-11-30 @ 21:32:43
Postat av: isafisa

hehe, nej.. det har jag faktiskt inte skrivit själv ;)

2010-12-01 @ 18:32:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0