läs och lär


Fem mål mat om dagen

En tonåring ska i stort sett äta samma mat som en vuxen. Det innebär att han eller hon behöver tre ordentliga mål mat om dagen (frukost, lunch och middag) och två mellanmål. Variera vitt bröd, pasta och ris med fullkornsvarianter ibland. Välj magra varianter av mjölk, grädde, ost och korv för att hålla ner intaget av det "hårda", onyttiga fettet. Välj lättmargarin på smörgåsen och olja eller flytande margarin i matlagningen. Pojkar och flickor i tonåren som sportar och har stor aptit behöver också extra mängder med bröd, potatis, gröt och flingor.

Frukost

De tonåringar som äter en ordentlig frukost äter ofta en ordentlig skollunch. Därför är det viktigt att se till att ditt barn inte hoppar över frukosten. De som äter frukost får också lättare att koncentrera sig och arbeta under skoldagen. En riktigt bra frukost byggs upp av de tre byggstenarna bröd/gröt/flingor plus mjölkprodukt samt frukt/grönsak. En bra frukost kan bestå av gröt, mjölk, en till två smörgåsar och någon frukt eller grönsak. Tycker din tonåring inte om gröt kan du i stället köpa hem fil och müsli eller något liknande. Har tonåringen svårt att äta tidigt på morgonen kan du skicka med en smörgås och en frukt.

Tips för bättre matvanor

  • Titta efter nyckelhålsmärkta produkter i butiken. De är både fiberrika och fettsnåla.
  • Lär ditt barn att äta sunt och regelbundet. Börja med att servera maten upplagd på tallriken enligt tallriksmodellen. Då utvecklar barnet en känsla för vad som är en bra portion och vänjer sig vid att äta mycket grönsaker.
  • Satsa på att ha god och nyttig mat hemma i veckorna. Undvik kakor och andra sötsaker. Satsa i stället på nyttigt bröd, frukt och grönsaker. Att ha ett stort fat med olika frukter framme är trevligt och inbjudande.
  • Dra nytta av din tonårings intresse för utseendet och förklara att det bästa sättet att hålla sig snygg och fräsch är att äta sunt och regelbundet samt att röra på sig. Bantar man förlorar man mest vätska och när man börjar äta normalt igen riskerar vikten att öka till ännu mer än innan.
  • Det finns ingen förbjuden mat. Skilj mellan vardagsmat och sällanmat. Din tonåring kan få unna sig någonting gott eller onyttigt ibland. Begränsa det till "lördagsgodis" och tänk på att ha rimliga portionsstorlekar av godis, läsk och bakverk.
  • Skapa matglädje genom att variera maten och pröva nya rätter. Utländsk mat är en smakupplevelse och innehåller ofta mer grönsaker än klassisk svensk husmanskost. Pröva även att laga vegetarisk mat med proteinrika alternativ (baljväxter). Man måste inte vara vegetarian för att äta vegetariskt.
  • Satsa på lättlagad mat i veckorna om du har ont om tid. Färdigrätter kan bli en bra måltid om du kompletterar med grönsaker, frukt och bröd. Tänk på att de ofta är salta och ger fel sorts fett, "hårt" fett.


PUSS & KRAM

1 advent


kan börja berätta att jag och erika hade det mycket bra i göteborg i fredags. det va jätte mysigt :)
köpe dock inte så mkt eftersom jag måste ha pengar för att köpa saker till andra. för snart är det jul !
i lördags, igår åkte jag och erika med mamma till borås. så vi fikade sen drog jag och erika å kollade runt :) jag köpte ett par skor och nit armband med guld. sen på kvällen spela vi wii, snackade, filmade, drog till kinna med tobias och jimmy (y) niiiiiice ! så träffa vi felicia och johanna också :)
sen på natten kom tommy och oscar. kollade på american pie band kamp till kl halv 6 på morgonen.. så jag kan ju säga att jag sov rätt länge. mamma väckte mig halv 2 och jag var dö trött ! hehe, så äre. skylla sig själv.
imon är det skola. inte okej! men får hoppas på en snabb vecka så man får helg igen :)
din sko 499 kr

gina tricot 199 kr

PUSS & KRAM


GÖTET MED ERIKA



Hejsan

det var så skönt att vara lediga idag! och eftersom vi va det så drog vi in till gbg och har varit där hela dagen :)
det var jätte kul och mysigt. det får vi göra om (y)
eftersom det är julafton snart så köpte jag bara en mössa, ett par vantar och en fondation.
imon kommer erika hiiiiit och vi ska ha de nice !
just nu kollar jag idol, eller aa.. nyheterna nu. men jag hoppas, hoppas, hoppas att inte Olle, Jay och Linnea åker ut! minnah är den jag gillar minst.
Olle vinner. Jay 2a och Linnea 3a :)


PUSS & KRAM

egen ansiktsmask



Jag och emma hittade ett bra recept på egen ansiktsmask som var busenkel att göra. det ända du behöver är:

1/2 avokado (helst mjuk)
1 msk yoghurt
1 tsk honung


gör såhär: mosa avokadon väl! försök att inte få några klumpar. (använd mixer) blanda i yoghurten och honungen. sen om du vill ha den lite kylig, sätt in den i kylskåpet en stund. men inte för länge så den blir brun.
sen låter du den vara kvar i ansiktet i 5-10 min. det känner du själv !

på mig sved det i början. men pinade mig en stund, och det gick över :)

Lycka till !

PUSS & KRAM

enfoto+skolfoto




får erkänna och säga att jag inte blev nöjd. jag ville inte le för mkt så jag ser så uttråkad ut. usch :p
aja, jag som har ås många egobilder klarar mig :p får väl bli att köpa ett som man kan ge till farmor i julklapp eller ngt ;)
min klass, med 4 saknade. lite synd :/


jaja, efter skolan idag åkte jag med jimmy till gekås :)
köpte bara en navelpiercing och höll jimmy sälskap :)
skulle egentligen bli gymmet. men är man trött och sugen på att dra till ullared så gör man det ;)

PUSS & KRAM



lugn helg



heeeejsan !
i helgen har jag bara tagit det lugnt och myst lite med familjen. rätt skönt det ibland också (y)
men nästa helg då är "ta det lugnt" inget som jag ska tänka på ;)
kollade på en film i lördags också, som var mycket bra må jag säga

JAKTEN PÅ LYCKA




Filmen är baserad på verkliga händelser i Chris Gardners liv. Gardener är en familjeman som kämpar för att få ett lyckligt liv. Han försöker att få ett jobb på börsen för att nå sina mål men hans liv blir mer och mer komplicerat ju längre handlingen fortskrider. Will Smith spelar huvudrollen i denna rörande berättelse som är inspirerad av den sanna historien om Chris Gardner - en försäljare från San Francisco som kämpar för att bygga en framtid för sig själv och sin 5-årige son Christopher (Jaden Smith). När hans flickvän Linda (Thandie Newton) lämnar honom, måste Chris uppfostra Christopher på egen hand. Chris hängivelse ger slutligen resultat när han får en praktikplats utan lön på en extremt prestigefylld börsmäklarutbildning - där endast en av tjugo praktikanter klarar sig vidare. Men utan lön blir Chris och hans son vräkta från lägenheten och tvingas sova på gatorna, på härbärgen och till och med på en låst toalett på en tunnelbanestation. Tack vare sitt självförtroende och kärleken till sin son, övervinner Chris Gardner alla hinder och blir en legend på Wall Street.

 

imon väntar en ny vecka. hoppas den inte blir allt för jobbig.

PUSS & KRAM


bra ska de va



modekungen 699 kr

modekungen 499 kr

boots 799 kr

modekungen 899 kr

lindex 299 kr

väska med nitar 899 kr

slapp vecka !


tjosan !
bara slappat hela veckan nästan. speciellt idag. jobbade bara med våra företag denna veckan. så nu idag delade vi lärare med hp2 så vi va typ själva ;) gick lite då och då och hade rast sen massa annat i klassrummet  ! skitnice ;)
men får bli att ta tag i allt igen veckan efter helgen.
igår följde jag med emma hem. vi drog till göteborg en stund sen hem till henne och söv ;)
en bild på mig och bästa inne på hemköp i kinna. fick spendera lite tid där efetr skolan idag, efterosm vi missade bussen (a)



PUSS & KRAM

lite mer höst & vinter


spets är både gulligt, snyggt, sexigt och fint!

gina tricot 199 kr

dessa legginsen är ju bara så snygga!

hittade denna tröjan på lindex för 299 kr. skit söt!

passande med en söt rosa halsduk till !

höst/vinder mode


Ett måste nu till vindtern är ju en pälsmössa och ett par härligt pälsvantar!



Jag har hittat en skitsnygg
brun pälsväst med resorjeansson i kinna!
för 499kr .
Den står på önskelistan !

FREDAAG



HAHA, TRÅKIG LEKTION ;)

IN SCHOOL !



FREEEEDAG !!
sitter i klassrummet just nu och alla tycker att jag är bäst ! :D

har knappt tid


hejsan !
skolan idag var helt okej, förrutom att jag det var några som var lite k**a .. hmm, inga namn ;) haha.
imon är det fredag, blir att kolla på skoj och ploj. även på lördag. sen vet jag inte vad som händer. se om det finns någon fest eller ngt. just nu sitter jag med surrande irriterande och äckliga flugor. dödar en efter en och det kommer bara fler.
hm.. just det, mn blogg börjar bli rätt tråkig när jag bara lägger inte bilder på mig själv och skriver vad jhag har gjort, kommer göra osv. ska försöka förbättra den lite ! men känns som att jag varken orkar eller hinner lägga massa tid på en blogg. men får se! lite förbättring går nog att fixa :)


dagens outfit
slitna jeans
ljusgul tubtopp
svart kofta

PUSS & KRAM

SNÖ


vaknade i morse och såg massor av snö ute. det jobbiga är när man är ute och det snöar. hoppas bara det inte kommer massa regn nu så det blir tråkig slask. men snön är ändå inge vidare i denna månaden. den får inte komma än ! :/ hoppas den försvinner snart, och sen kommer tbx när vi sitter på bussen hem för att ha vinterlov för dte är inte långt kvar nu ;)

yaya, nog om snön.
idag gick det väldigt fort. datakunskap, matte och svenska och allt va chill ! :)
efter skolan följde jag med pauline hem. gjorde sallad och kollade på instängd 2 ;)
imon är vi leeeeeediga !! gouet !


dagens outfit:

tights
benvärmare
svart linne
blommig tröja


PUSS & KRAM

lite från igår :)


tjosan :)
det ver riktigt kul igår faktiskt. ble vinte som planerat men det blev göra bra ändå!
har lite bilder. men lägger inte upp alla :) sen ett videoklipp. dom andra stannar kvar på min dator ;) hehe



ni får mig att må bra.
ni är kärlek för mig<3




PUSS & KRAM

tonight ! ;)

hejsan svejsan !
jag och erika sitter just nu hemma själva hos henne. snart kommer agnes sen kommer det lite mer folk.
det ska bli rooouligt ! :) kommer väl bilder sen ;)
ha det gött alla !


tjejkvällen med M.flickorna


det var en jättemysig kväll :) lagade mat, efterrätt, pratade, skrattade, kollade massa roligt på youtube, spela spel också :) tack tjejer ! det får vi verkligen göra om.
ett litet klipp. tyckte vi va kul iaf ^^ förrutom att olivia förstörde det -.- hmm ;)


finns mer på facebook

PUSS & KRAM

igår, just nu, ikväll, imon !


hejsan alla lovälskare? ;)

igår var jag med rebecca. det var nice.
just nu sitter jga och gör lite jobb på datan, pluggar engelska och lyssnar på musik. okej, jag sjunger också (a)
ikväll blir det en liten tjejkväll hos rebecca med olivia och matida. det blir mysigt :) ett tag sen vi var tsm nu. kommer bilder sen. jag heter ju trots allt lisa franzén och älskar att ta kort (a)
sen imon kommer erika bby hit och vi ska ha superduper kul som alltid! sen på lördag drar vi hem till henne. ff you know ;) nae, men blir att träffa lite folk :)

ha det bra alla ! :)



PUSS & KRAM

har varit hos alma


hejhej

har varit lite dålig på att uppdatera men jag kom precis hem från alma :)
har varit i tranemo & pratat med lite folk. sen träffat jonte en stund när vi kom hem. och eftersom vi var väldigt trötta så gick vi och la oss rätt tidigt. och idag har vi spelat in BÄSTA IDEN 6 ! bäst ;) sen lagat supergod mat, kollat film, bakat. aa :) nu sitter jag här och lyssnar på musik och undrar på vad jag ska göra imon?
jag måste plugga lite någon gång på lovet också. prov när vi kommer tillbaka. uscha, hata.
i can´t stop thinking of you. make me happy, please.



nu kommer lite bilder från när jag var hos alma och våran video :)




PUSS & KRAM

RSS 2.0